Yaratmak Allah'a Mahsustur

Yaratmak Allah’a mahsustur. Hayatı boyunca bu cümleyi duymamış olanınız yoktur sanırım. Bu yazıyı yazma isteği, geçen gün içerisinde bulunduğum ortamda şahit olduğum bir olay üzerine oluştu.

Aslında bir çok iş için geçerli bu durum fakat zihinsel aktivitelere daha yoğun ihtiyaç duyulduğu tasarımcılık, programcılık vesaire işler için daha bir geçerli gibi. Çünkü ortada hiçbir şey yokken bir şeyler tasarlıyor veya oluşturuyorsunuz. Kısacası yaratıyorsunuz. Her neyse..

Grafiker bir arkadaş yaptığı bir iş sonrası “Yarattım” deyimini kullandı ve ortamda bulunan x kişisi de öyle deme “Yaratmak Allah’a Mahsustur.” Dedi. (: Peki gerçekten öyle midir? Evet, öyledir tabi ki.. Ama arada kavranması gereken ince bir nokta olduğunu düşünüyorum.

Evet yaratmak Allah’a mahsustur fakat Allah ve sen diye iki ayrı yapı mevcut mu? Allah’ın varlığı dışında herhangi bir şeyin varlığından söz edilebilir mi? Ben dediğin şey Allah’ın varlığı dışında bir şey mi? Hayır.. Ben dediğin şey zaten Allah’ın manalarıyla var olan ama aslında “Yok” olan bir yapı. Konuyu bu şekilde değerlendirirsek eğer “Yarattım deme, yaratmak Allah’a mahsustur.” deyimi aslında Allah’a şirk koşmaktan başka bir şey olmuyor. Ve yine aynı şekilde değerlendirmeye devam edersek bir şeyler yaratabiliriz ama ENFAL suresi 17.Ayette işaret edildiği gibi

“Siz öldürmediniz onları, öldüren Allâh'tı! (Oku) attığında sen atmadın, atan Allâh'tı! İman edenlere, kendinden (rahmetinden) güzel bir tecrübe yaşatmak için! Muhakkak ki Allâh Semi'dir, Aliym'dir.” ENFAL 17

Allah’ın varlığından ayrı bir yapı olarak yapmıyoruz bu yaratma işini. Allah’ın varlığıyla onun esmalarının bizdeki açılımları sayesinde onun kudretiyle yapıyoruz. Dolayısıyla aslında yaratan yine biz değil Allah oluyor. Sonuç olarak evet yaratmak Allah’a mahsustur ama bence ortaya bir iş konulduğunda “Yarattım” deyiminin kullanılmasında bir sakınca yok gibi. Ama tabi her zamanki gibi niyet önemli (:

Sosyal Ağlarda Paylaşın

Share on Tumblr

Facebook Yorumları


Yorumlar (6)

  • Yasemin Değerliyurt Yanıtla

    Allah ilmini, irfanını artırsın. Nuruyla aydınlatsın yolunu.

    8/17/2013 18:04:52
  • Okan Koçak Yanıtla

    Eğer tasarımından, teknik alt yapısına kadar, a'dan z'ye bir şeyi sen tasarladıysan ve adeta yaşıyor, dünyayla iletişime geçebiliyorsa, -bu küçük bir kod parçası da olabilir dev bir yapı da- yaratmışsın demektir. www.orjinalton.com ile dün tanıştım. bilmiyorum ne kadarı hazır kod ne kadarı sana ait. lakin bu orjinal bir çalışmaysa bu yaratmaktır. ellerine sağlık dostum. çok beğendim.

    9/7/2013 09:40:45
  • B-Rk Yanıtla

    Teşekkürler düşüncelerin ve orjinalton'u beğenmiş olman sevindirdi beni (: Böyle şeyler gördükçe veya duydukça insan boş yere uğraşmamış olduğunu fark edip mutlu oluyor sanırım.

    9/7/2013 11:23:18
  • Hüseyin Enes Demir Yanıtla

    Selamün Aleyküm, Burak bey orjinalton.com gerçekten iyi kodlanmış bir sistem. Aklımda olanı ama bulunduğum durumdan dolayı yapamaya vakit bulamadığımı çok güzel bir şekilde yapmışsınız. Başarılarınızın devamını dilerim. Kolay gelsin.

    11/3/2013 18:53:29
  • Guliz Yanıtla

    Gercrkten cok guzel bi yazi olmus kaleminize saglik. Bi grafiker olarak bir sey ortaya cikarmak yada bi sanatci olarak muzik beste yapmak yaratimdir ayni zamanda cocuk yapmak da bir yaratimdir ama hepsinin icinde ayni sizin de deyimlediginiz gibi Allah'in esmalari oldugu aşikar en azindan cocukta :) ama acikcasi yarattim drme Allaha şirk kosuyosun gibi laflar beni irite ediyor din ozeldir ve din konusunda herkesin bakis acisi kendini ilgilendirir ama ortaya soylenen ve sanki senden daha cok inaniyorum sahipleniyorum ve seni duzeltiyorum hareketleri beni gercekten irite ediyor belki biraz acimasizca yargiliyorum.. ama dinin imanin kimde oldugu belli olmaz derler ... adlinda butun sikintilar birbirimizi de yargilamamizdan kaynaklanmiyor mu? O acik bu kapali o dovmeli bu degil kimin namaz kildigi kimin oruc tuttugu belli olmaz bunun icin salvar sarik gezmene gerek yok inanc kalpte baslar ruhla devam eder sen kendini onun yansimasi olarak goruyorsan once kalbini temiz tutucaksin.. uzun yazdim kusura bakmayin ama ramazan ayinda bu ayrimlar daha bi keskinlestigi herkes kendince en dindar benim savasina girdigi ben tutuyorum o tutmuyor vs egosu yaptigi icin sanirim biraz gaza geldim ama tabi bu da benim dusncem belki de on yargim tesekkurler 😊

    6/23/2016 13:27:51
  • Burak Değerliyurt Yanıtla

    Yazıyı beğendiğine sevindim :) O tip söylemler beni de rahatsız ediyor. Belki yapanların niyeti kötü değil ama yine de saçma. Ki zaten olay söylenen söz ya da kullanılan kelimeden ziyade niyette bitiyor. Bir işi başardığımızda "ne güzel yaptım yaa! Süperim!" diye içimizden geçirdiğimizde de aynı benlik, aynı kendini ayrı görme ve dolayısıyla şirk koşma durumuna girmiş sayılabiliriz aynı mantıkla, illa yarattım demeye de gerek yok. Ama işte o kadar ince bir çizgi değil aradaki çizgi. Dediğin gibi herkesin inancı kendine ve bu içsel bir şey, içe dönük yaşanması gereken bir şey, herkes yaratıcıyı kendi içinde hissetmeli, dışarıda aramamalı. Yaratmak Allah'a mahsustur ya da benzeri söylemlere takılıp bir şeyleri zorlaştırmaya çalışmak, dışarıda bir yerde oturmuş, bizleri seyredip, puanlar veren ya da duruma göre verdiği puanları tekrar silen bir yaratıcı aramaktan da kaynaklanıyor sanırım. Birbirimizi yargılamamız da tabi büyük sorun ve ek olarak herkes kendi bildiğini / kendi doğrusunu başkasına da kabul ettirme derdinde. İnsanların izlediği yol bizimle aynı değil diye yanlış yolda oldukları anlamına gelmiyor. Ya da yolları doğru değilse de zaten bu onları ilgilendiren bir durum. Neyse ben de bir saat yazdıkça yazarım, susmam, böyle uzar gider bu :D Sonuç olarak müslüman çoğunluklu nüfusa sahip bir ülkede yaşıyoruz ama ülkenin hali de ortada, hatta genel olarak müslüman ülkelerin durumu ortada. Çoğunluk (ki ben de dahilim aslında bu çoğunluğa) dinini bilmiyor, okumuyor, anlamaya çalışmıyor, her duyulanı kayıtsız şartsız kabul ediyor, 1400 yıl önce o zamanın şartlarına göre gelen ayetleri ve hadisleri şartları durumları göz önünde bulundurmadan o zamana göre yorumlayarak şimdi aynı şekilde yaşamaya çalışıyorlar bu şekilde de yüzeysel, hiçbir şeyi derinden yaşayamadan, o öyle olmaz, bu böyle yapılmaz, şunu söyleme, bunu böyle yapma v.s. ile özlerine hiç yaklaşamadan ömürlerini geçirip gidiyorlar. Biz öyle olmayız umarım :) bu sefer söz bitirdim yazmayı :p Not: Aslında uykum tam açılmadı hala, umarım çok devrik cümlelerim yoktur :D

    6/24/2016 07:49:45

Yorum Yapın